Focus! Kinderen ADHD/ADD

kindertherapie kinderen adhd add

“Wat zeg je?”
“Kijk daar ligt ie”
“Rood? Nee joh dat kan echt niet?”
“Die van mij zijn groen”
“Ik kan hem niet vinden”

Hoe kan het dat sokken telkens weer ergens anders zijn, dan waar ik ze neer heb gelegd? Lekker belangrijk trouwens. Trek ik fijn een rode en een groene sok aan. Pippi Langkous is er beroemd mee geworden.

Misschien kun je ze volgende keer op een plek leggen, waar je ze voortaan altijd neer zal leggen, dan hoef je niet meer te zoeken. Want een beetje gefocust zoeken dat lukt je echt niet. Misschien moet jij eens zo’n cursus doen: Focussen. Nee heeft niets met kussen te maken.

Gewoon concentreren op wat je doet. Focus voor aandacht. Focus is het finetunen van je doel. Als een microscoop waar je wat onder legt. Je plaatst je oog op het glas en door de lens zie je een wazige boel met her en der een kleurtje. Dan draai je aan de lens en dan wordt het beeld langzaam maar zeker helderder, tot dat je jouw object haarscherp kunt zien.

Zo is het voor mensen en kinderen met ADHD of ADD heel lastig om te focussen. Hun aandacht wordt door geluiden en bewegende objecten of voorbij komende mensen afgeleid. Andersom kun je zeggen dat ze direct hun focus op het andere leggen, al is het weliswaar van korte duur. Zij vinden het allemaal even interessant.

Of heeft focussen te maken met datgene wat je belangrijk? Of komt er een soort opwinding bij je boven die maakt dat je er meer van wilt weten en er langer mee bezig blijft? Het kan ook zo zijn dat je door je gedachten gestuurd wordt om ergens op te focussen en al het andere langs je heen kan laten gaan of niet eens waarneemt.

Focussen is het finetunen van je doel. Wat vaak ‘mis’ gaat bij ADHD/ADD is dat het doel dus constant verandert. Of dat het doel helemaal niet helder is, er helemaal geen doel is of gesteld wordt. Alleen een verzameling impulsen. Het doel sneeuwt onder. Focussen is dus voor iedereen verschillend. En daar denken we nog weleens verschillend over!

Een leuk boekje over ADD bij jongeren: Wonderlijke Wazigheid van Tirtsa Ehrlich. Uitleg, adviezen, tips en trucs over ADD voor jongeren en hun omgeving:

kindertherapie kinderen adhd add

Veerkracht | 2016